Tuesday, November 27, 2012

Sebiji Gula Getah..



Olo~

today i wanna tell a story that happened to me last weekend.. 
sabtu lepas aisy went to KL to settle some business.. dipendekkan cerita, my sister drop me at the ERL Salak Tinggi Station... then, while i was waiting for the train to come, ade sorg mamat ni... he was on phone and suddenly come near me.. he looked kinda lost and suddenly he gave me his phone and ask me to talk to the people on hold. Actually, dia ni foreigner from China.. At first, die ckp cina kat aisy and ape lagi, i gave him kening Ziana Zain la.. beliakkan cikit mata sebab x paham langsung die ckp ape.. he asked,

He: Are you Chinese ?
Me: No, I'm not.. I'm Malay.
He: Are you Malay? 
Me: duhh~ no lah, i'm Indian what! 
He: India?
Me: haiya ! I am Malay la! Hayoh !

that was how the ice broke! hayoh.. x phm joke, x phm bahasa, susah meyh mau idup !
rupe-rupenye dia mmg dari China n speak NO ENGLISH ! (da penah kene skali masa ICAF dlu dgn deligates china)... tapi the best part nye,, die tnye,, Muslim? and i said yes ! die trus bagi salam and aisy jwb wslm.. time tu mmg "kriiik...kriiiik...kriiiik...." akaawkward bak kata Fat Amy ! sbbnye x sangka die Muslim from China... die ni sebenarnye org Kazakhstan tapi lahir kat China n besar kat sana... die dtg Malaysia ni nk jumpe member die kat KL sentral for i-dunno-what-reason... 

kesahnye,, kitorg da macam ayam ngan itik da mase tu.. kebetulan die nk gi KL sentral n i'm heading to the same station, i decided to help him... at that moment, i was thinking.. macam mane nk berckp ngan die nih ? sepatah haram langsung x phm..aisy x phm die,,die x phm aisy.. ok! itu masalah! so, masa dlm train tu, die follow aisy n sit next to me bcoz die takut terpisah n sesat.... dlm train tu,, aisy pon dudok la ngadap my Samsung S1.. suddenly dtg 1 idea bernas.. baru teringat yg ERL ade wifi YES.. so,, terus connect and bukak google translator.. mase tu,, try la type "can you understand this?" = "你能理解吗?" ... tetibe die ketawa n sengih2 bercampur eksaited ! sbb nye,, die PAHAM ! haha... at last ! mase tu trus fefeeling man-of-the-day sbb dpt solve kan prob.... hehe.. ape lagi.. bertubi-tubi soalan aisy tnye die... tp mostly soalan yang jawapannye Yes or No je la sbb die x taw cmne nk reply in English.. ade skali tu,,die mengeluh dlm bhasa cina sbb kecewa ngan diri sndri sbb x reti ckp English.. BOLEYH? tetibe tepaham ape die ckp... ahhaa..  mase tu agak bergelak ketawa jgk la dlm train sbb situation mase tu mcm awkward+klako... bile da sampai KL sentral tu,, 1 lg problem... kedit die da abez n die bg duet soh topapkan... pulak ! nk godam fon die yg bhasa cina tu plak sbb nk tgk own number... then.. tetibe dtg idea bernas.. lagi skali rasa mcm bijak n savior-of-the-day.. aisy terus bwk die gi booth YES internet coz yg jaga tu mamat cina... aisy cite what happened to the person at the booth and soh die communicate... seb baek bahasa diorg sama... haih..  then cina booth tu kata kat aisy.. "u ni bagus la even x phm cina punya bahasa, tp still mau tolong dia.. bnyk bagus  la u" i returned a big smile to him.... lps da tepon member die tu,, aisy trus bwk die kat bwh billboard yg gedabak gajah besarnye so that kwn die bley nmpk die... lps da jejak kasih tgh2 sentral tu,, i decided to beransur... then die kata.. die xde ape to repay my kindness... n i said no need coz kebetulan kan... then die hulur sebijik gula getah dari....well,,  i wouldn't accept if he is not muslim.. hehe... he thank me a lot... dan aisy pon mengorak langkah...

sebenarnye ape yg di katakan kat sini,,, aisy sanggup tolong die ni sbb die sedara sesama Islam aisy.. kita dituntut utk berbuat baek pd semua org dan mmbantu org yg dlm kesusahan.. maybe hari ni hari die.. who knows,, satu hari nnti it happens to me ? insyaAllah it will go the same.. semuanye bermula bila dia bagi Salam and bgtau yg nama die Abdullah.. trus terbukak pintu aty ni nk tolong die.. sbb tu masa cina kat booth tu tnye knpa sanggup tolong die pdhal die from China? sbb tu la aisy senyum je kat cina tu without saying any words.. its better not to say rite.. :)



notakaki: he really thought that i am a chinese.. coz he said my face looks like one of his friends there in China name Talha... 

2 comments:

Airil Azmei(Sky EagLe) said...

adakah kawan die talhah yang dikatakan tu ada kaitan dengan classmate aku aliff talhah?=P

Aisy Ishvan said...

hahaha... itu aku x taw.. tp yg penting,.. muke aku mmg x same langsung dgn si gamerz tu okeyh.. lol..